Přihlásit se

Přihlašte se pomocí Facebooku

Nebo se přihlašte pomocí emailu

E-mail

Heslo

Chybné přihlášení!

Zapomenuté heslo

 Zavřít

Registrace nového uživatele

Zadejte údaje o hlavním kontaktu vašeho gymu.
Po potvrzení registrace odkazem, který dorazí na zadaný email budete moci pokračovat k zadání detailů o gymu.

Zadejte hlavní údaje o kontaktu na vás.
Po potvrzení registrace odkazem, který dorazí na zadaný email budete moci pokračovat k zadání detailů trenéra.

Uživatel s tímto e-mailem je již zaregistrován.
Zvolte si jiný e-mail.

Vyplňte všechny požadované údaje.

Heslo musí mít alespoň 5 znaků.

Zadaná hesla se neshodují.

 Přidat uživatele

Děkujeme za registraci!
Zkontrolujte svůj e-mail, kde naleznete pokyny k aktivaci svého účtu.

 Zavřít

Voucher zdarma

Pro získání voucheru je nutné se

 Zavřít

Zapomenuté heslo

Vyplňte svůj e-mail

 Odeslat

Odesláno. Zkontrolujte Vaši e-mailovou schránku

Hubnutí

Změňte svůj jídelníček a zhubněte

Změňte svůj jídelníček a zhubněte

Stres, nepravidelná konzumace jídla a nedostatek času na přípravu zdravých pokrmů, je často jedním z mnoha důvodu, proč přibíráme na váze. Nezdravá životospráva spojená s konzumací potravin nemá za následek pouze případnou nadváhu nebo v některých případech i obezitu, ale především má dopad na Vaše zdraví.

Dlouhodobá nadváha je nejen ve většině případů spojená se vznikem cukrovky typu 2, ale také se zvýšenou tvorbou viscerálního neboli útrobního tuku. Jak už název napovídá, jedná se o uložení tuku v útrobách vnitřních orgánů, které při zvýšené hodnotě vede k řadě kardiovaskulárních onemocnění a poruchám metabolismu. Hubnutí je úzce spojené s dlouhodobou úpravou jídelníčku a zaměřením se na vhodnou přípravu jídel. Připravili jsme pro Vás přehled změn, které dokážou výrazně snížit Váš kalorický příjem:

Nízkotučné mléčné produkty

Plnotučné mléko obsahuje v průměru 4% tuku, což v podobě 1 hrnku mléka představuje 156 kalorií s více jak 9 gramy tuku a 34 miligramy cholesterolu. V případě nízkotučného mléka obsahuje hrnek pouze 102 kalorií a u odtučněného jen 86 kalorií.

Každá příležitost ke snížení množství přijímaného tuku je krok kupředu. Nízkotučné mléčné produkty Vám jednoduše umožní dále konzumovat mléčné výrobky, ale s nižším obsahem tuku a kalorií.

Pečené, místo smažené

Máte rádi hranolky nebo smažené pokrmy? Zkuste vyměnit smažení za pečení.

U většiny pokrmů zachováte při pečení jejich chuť a navíc nebudete konzumovat prázdné kalorie a nadbytečné tuky. Vezměte si příklad z pečených bramborových hranolek, oproti smažení snížíte kalorický příjem u 200g porce o 20 až 35g tuku. Přepočteno na kalorie, snížíte svůj kalorický příjem o 140 až 210 kalorií v jedné porci.

Koření místo tuku

Tuk dodává jídlu chuť a je jedním z důvodů, proč Vám chutnají jídla s vysokým obsahem tuku. Nicméně přidáním koření můžete vytvořit skvostné chuťové kombinace bez přidání přebytečných kalorií a tuku. Koření se dá využít u každého pokrmu, hlavně u těch, kde Vás prvně napadne použití másla a soli.

Čokoláda nebo čokoládový pudink?

Máte neodolatelnou chuť na čokoládu? Udělejte si raději čokoládový pudink. Když použijete odtučněné mléko k přípravě pudinku, ušetříte 200 kalorií, 17 gramů tuku a 20 gramů karbohydrátů oproti tabulce čokolády.

Připravte si pečený česnek

Česnek pečený v troubě po dobu 30 minut ztratí většinu své silné výrazné chuti a získá máslovou sladkost. Upečený česnek můžete jednoduše rozmělnit v bohatou pastu a použít na cokoliv, kde byste jinak využili máslo, od pečiva přes brambory a zeleninu. Jedna lžička česneku má pouze 12 kalorií a žádný tuk. V porovnání se lžičkou margarínu snížíte svůj příjem o 58 kalorií a 8g tuku. Navíc, česnek má pozitivní vliv na snížení tlaku a prevenci aterosklerózy.

Ryba? Ve vlastní šťávě

Pokud se Vám nechce připravovat filet z čerstvé ryby, využijte například tuňáka v plechovce. Nejen, že se jedná o skvělý zdroj kvalitního proteinu, ale i omega 3 mastných kyselin. Máte na výběr mezi tuňákem ve vlastní šťávě nebo v oleji. Když zvolíte variantu ve vlastní šťávě, zkonzumujete o 69 kalorií a 6g tuku méně oproti variantě v oleji.

Osvěžte svůj salát limetkou

Přemýšleli jste někdy nad ochucením salátu? Zkuste nahradit jakýkoliv běžně dostupný dresink šťávou z limetky. Čerstvá vymačkaná šťáva nejenže nemá žádný tuk a počet kalorií můžete spočítat na prstech jedné ruky, ale především dodá vašemu salátu svěžest a vyzdvihne chuť zeleniny. Můžete si tak plně užít salát bez kompromisů se zdravým životním stylem.

Lehká majonéza

Výměna Vaší standardní majonézy za nízkotučnou nebo takzvaně „light“ majonézu či tatarku, Vám může výrazně uspořit příjem kalorií. Lehká majonéza Vám pomůže snížit kalorický příjem z jedné lžičky až na 35 kalorií a 3-4 gramy tuku. V některých velmi odtučněných variantách se můžete dostat až na 15 kalorií a pouze 1 gram tuku.

Když vezmete v úvahu, že jednoduchou obměnou můžete snížit svůj kalorický příjem z 90 kalorií na 15, jde o významný posun, který Vám může výrazně přispět k hubnutí v dlouhodobém měřítku.

Slanina?

Není to velkým překvapením, ale slanina se převážně skládá z tuku. V případě anglické slaniny, která se vyrábí z vepřového boku a je běžně dostupná na regálech našich obchodů, dosahuje podíl tuku 40-50%, který je tvořen převážně nasycenými mastnými kyselinami. Konzumace tohoto tuku zvyšuje pravděpodobnost srdečně cévních onemocnění a obezitu.

Jedna porce 100g slaniny odpovídá zhruba 400 kaloriím, ve kterých naleznete až 50g tuku, což v praxi odpovídá zhruba 4g tuku na jednu porci Vašeho jídla. Kompletním odebráním slaniny z Vašeho jídla, tak ušetříte až 40 kalorií, které jsou zde čistě navíc.

V případě, že se nechcete vzdát oné chuti slaniny, snažte se využívat libovější varianty slaniny, i třeba ze zahraničních chovů. Například kanadská slanina má oproti anglické slanině o 9 gramů tuku méně. Výměna Vaší standardní slaniny za libovější verzi je ideálním příkladem, jak můžete jednoduše snížit svůj kalorický příjem.

TIP na závěr: Pokud přeci jen chcete využít slaninu, využijte ji spíše na prošpikování masa a na talíři ji již nekonzumujte.