Pro jaký účel olivový olej kupujeme?
Pokud olej využijete pouze na studenou kuchyni, vybírejte vždy extra panenský olivový olej. Má výraznou chuť, která studeným pokrmům dodává skvělou chuť.
Pokud zamýšlíte olivový olej používat pro tepelné zpracování, postačí panenský olivový olej.
Jak olivový olej v obchodě vybírat?
Nedoporučujeme olej, který se prodává v plastových lahvích. Lahve propouští světlo a díky tomu u oleje dochází k oxidaci. Oxidací olej ztrácí na kvalitě i chuti. Z plastových lahví mohou unikat do oleje i škodlivé látky. Avšak ani průhledné skleněné lahve nejsou vždy zárukou kvality. Nejlepší volbou jsou tónovací skleněné lahve, které olej uchrání jak před škodlivinami, tak i před oxidací.
Dalším důležitým faktorem je datum lisování. Mělo by být vždy uvedeno na obalu lahve. Pokud není, takový olej nekupujte. Datum lisování je velmi důležitým faktorem při rozhodování, jaký olej koupit. Od data lisování do data spotřeby oleje by totiž neměly uplynout více než dva roky. Po uplynutí této lhůty dochází ke zhoršení chuti oleje, oxidaci a ztrátě živin.
Velmi důležitá je i acidita olivového oleje. Zjednodušeně platí, že čím nižší aciditu olej má, tím je kvalitnější. U extra panenského olivového oleje by acidita neměla překročit hodnotu 0,8. U panenského olivového oleje pak 2,0. Existují však i oleje, které mají aciditu i pod hodnotu 0,2, ty se řadí k těm nejkvalitnějším.
Velký pozor dávejte i v případě, že olej je vyroben z pokrutin. Pokrutiny jsou totiž odpad, který zbude po vylisování kvalitních olejů, jaké jsou uvedeny výše. Oleje z pokrutin jsou sice cenově dostupnější, ale nemají s olivovým olejem společného vůbec nic.
Při výběru olivového oleje nešetřete. Použití olivového oleje není tak časté, jako použití běžného oleje, a tak vám i jedna malá lahvička může vydržet delší dobu a výborně tak dochutit vaše pokrmy.