Přihlásit se

Přihlašte se pomocí Facebooku

Nebo se přihlašte pomocí emailu

E-mail

Heslo

Chybné přihlášení!

Zapomenuté heslo

 Zavřít

Registrace nového uživatele

Zadejte údaje o hlavním kontaktu vašeho gymu.
Po potvrzení registrace odkazem, který dorazí na zadaný email budete moci pokračovat k zadání detailů o gymu.

Zadejte hlavní údaje o kontaktu na vás.
Po potvrzení registrace odkazem, který dorazí na zadaný email budete moci pokračovat k zadání detailů trenéra.

Uživatel s tímto e-mailem je již zaregistrován.
Zvolte si jiný e-mail.

Vyplňte všechny požadované údaje.

Heslo musí mít alespoň 5 znaků.

Zadaná hesla se neshodují.

 Přidat uživatele

Děkujeme za registraci!
Zkontrolujte svůj e-mail, kde naleznete pokyny k aktivaci svého účtu.

 Zavřít

Voucher zdarma

Pro získání voucheru je nutné se

 Zavřít

Zapomenuté heslo

Vyplňte svůj e-mail

 Odeslat

Odesláno. Zkontrolujte Vaši e-mailovou schránku

Začátečníci

Jak správně snídat?

Jak správně snídat?

Všichni to určitě znáte: Snídej s králem, obědvej s přítelem a večeři dej svému nepříteli. Anebo tak nějak. No, já nevím, kdo tohle pořekadlo vymyslel a hlavně proč ho vymyslel, ale kdybych se měl ráno přejíst a celý večer pak hladovět, asi bych to moc dlouho nevydržel.

Ale upřímně, bez vydatnější snídaně bych byl asi celý den protivný a podrážděný a večer bych rozhodně nevečeřel s králem, ale cpal bych se jak na banketu některé z politických reprezentací. Tím chci říci, že snídaně má svoje místo, ale z mého pohledu nemá být rozhodně tím největším jídlem dne.

Snídaní den zahajujeme a správně zvolená snídaně nám dodá dostatek energie pro dopolední činnosti. Ale nesmí nás hned po ránu zabít, ale také bychom hned během hodiny neměli mít znovu hlad. Díky vhodné snídani udržujeme svůj metabolismus v optimální výkonnosti. Bylo několikrát prokázáno, že absence snídaní u mnoha lidí vede ke „zpomalení“ metabolismu a hrozí i nárůst váhy. A to nejen díky tomu, že se naše spotřeba energie může začít snižovat, ale také díky tomu, že pokud dopoledne nepřijímáme dostatek energie, máme tendenci se odpoledne přejídat a to mnohdy tím nejhorším, co najdeme. Náš organismus prostě nepřelstíme, a pokud někde vytvoříme deficit, jinde nás náš mozek donutí ke kompenzaci (mnohdy spíše k superkompenzaci ☺).

Pojďme se na současnou snídaňovou situaci podívat trochu ze široka. Všichni mi jistě dáte za pravdu v tom, že dnešní doba je velmi uspěchaná a hektická a to, co nám všem nejvíce chybí (asi ještě kromě peněz ☺), je čas. A nejvíce nestíháme právě ráno. Proč? Večer ještě potřebujeme dotáhnout  řadu věcí, než si zalezeme do peřin, a tak se tudíž snažíme spát druhý den co možná nejdéle. A pak se nám začíná krátit čas, který potřebujeme ráno sami pro sebe. Nějakou tu hygienu, malbu na obličej a rychlou garderobu ještě zvládneme. Ale při představě přípravy vydatnější snídaně a potřebného času na její konzumaci se mnohým z nás začnou protáčet panenky v očích jak pražské primátorce při pohledu na rozpočet tunelu Blanka… A tak jen kvete byznys s různými rychlými snídaňovými pseudocereáliemi, obilnými hmotami, zvanými cereální kaše, či sušenkami, po kterých nám prý energie vydrží určitě na čtyři hodiny, jak tvrdí klinické studie. Stačí prý jen zalít mlékem nebo přidat jogurt a ejhle, vyčarujeme si plnohodnotnou snídani. A hlavně – rychlou. A taky sladkou a tučnou. A taky hladovou. Ptáte se, proč hladovou? Odpověď je velmi jednoduchá. Velké jídlo, které obsahuje hodně energie a málo stavebních látek, neboli bílkovin, nás zasytí jen na poměrně krátkou dobu. A my máme často velmi rychle hlad a brzy se pídíme po něčem dalším, co bychom vsunuli do úst a ukojili svůj počínající hlad. Když svého času v USA testovali moderní snídaňové cereálie a jejich vliv na váhu, zjistili, že skupina lidí, která konzumovala tento typ snídaně, měla vyšší přírůstek na váze, než skupina lidí, která konzumovala klasickou snídani s vyváženým poměrem energie a stavebních látek. Jinými slovy, celozrnný chléb se šunkou zvítězil nad snídaňovými cereáliemi na celé čáře ☺. Ale nechci říci, že všechny výrobky z této kategorie jsou špatné. To ne. Jen mi principiálně jako snídaně nepřipadají příliš vhodné, pokud už nějaké kvalitní v přehršli braku najdeme.

Jak tedy na správnou snídani? V první řadě si musíme uvědomit sami sebe a situaci, ve které se momentálně nacházíme. Asi jinou snídani bude mít asistentka pana generálního a jinou traktorista, který ví, že jej čeká složení několika fůr obilí v pytlích. A také budeme určitě jinak snídat ve čtyři hodiny ráno, když pospícháme na ranní směnu a jinak v půl sedmé, když v klídku jdeme na osmou do práce. A ještě úplně jinak, když se v neděli probudíme po sladkém spánku v půl desáté dopoledne ☺. Proč jsem tak rozvláčný? Protože chci, abyste teď pochopili, že recept na univerzální snídani prostě neexistuje, i když vám řada mých vážených kolegů bude dozajista tvrdit opak ☺.

Pojďme se podívat asi na jednu z nejběžnějších situací, což je běžná, středně stresová práce, s minimem práce manuální a její začátek je v rozumnou dobu, to je po zavezení dětí do školy. Říkali jsme, že snídaně nám má dodat nejen energii, ale měla by nás i zasytit, abychom vydrželi alespoň 2,5-3 hod bez problémů a v komfortu pracovat. Zdrojem energie by mělo být kvalitní celozrnné pečivo s přiměřeným množstvím kvalitního tuku – například másla nebo margarínu. Stavební látky by měly pocházet ze šunky, sýru, tvarohu, vajíčka či třeba z tofu nebo jiného kvalitního rostlinného zdroje. To celé doplníme čerstvou zeleninou dle chuti. A ti, co nejsou schopni pozřít po ránu „slanou“ snídani, si mohou připravit vařenou obilnou kaši s ovocem, ořechy a trochou tvarohu. A dostaneme živinově shodnou snídani, ale ve zcela jiném hávu.

Co ale dělat v situaci, kdy vstáváme příliš brzy a na vydatnou snídani není naše trávení opravdu připravené? V této situaci bych doporučoval zvolit snídani spíše menší a šťavnatou a spíše na sladko – například smoothie. Stačí trochu čerstvého ovoce, mléka nebo jogurtu a oříšků nebo semínek, výkonný mixér a rychlá, lehká, velmi zdravá a poměrně výživná snídaně je hotová. Jen je ale třeba myslet na to, že to, co jsem ubral u časné a lehčí snídaně, musím vykompenzovat u dopolední svačiny ☺.

A jak je to v případě, že se rozhodnu si pospat o něco déle? Pak si mohu dovolit klasickou snídani na vidličku a vynechat dopolední svačinu. Ona se tam stejně nevejde v momentě, kdy v 9 hod ráno vstávám a kolem dvanácté či jedné si naplánuji nedělní oběd.

Prostě – snídaní může být celá řada. Jde hlavně o to, aby se snídani vrátila její vážnost jednoho ze tří hlavních jídel denně. A abychom si z rána nedělali stresový dostih a uvědomili si, že pohodový start do nového dne, doprovázený správnou a chutnou snídaní, je i předpokladem pohodového dne.