Přihlásit se

Přihlašte se pomocí Facebooku

Nebo se přihlašte pomocí emailu

E-mail

Heslo

Chybné přihlášení!

Zapomenuté heslo

 Zavřít

Registrace nového uživatele

Zadejte údaje o hlavním kontaktu vašeho gymu.
Po potvrzení registrace odkazem, který dorazí na zadaný email budete moci pokračovat k zadání detailů o gymu.

Zadejte hlavní údaje o kontaktu na vás.
Po potvrzení registrace odkazem, který dorazí na zadaný email budete moci pokračovat k zadání detailů trenéra.

Uživatel s tímto e-mailem je již zaregistrován.
Zvolte si jiný e-mail.

Vyplňte všechny požadované údaje.

Heslo musí mít alespoň 5 znaků.

Zadaná hesla se neshodují.

 Přidat uživatele

Děkujeme za registraci!
Zkontrolujte svůj e-mail, kde naleznete pokyny k aktivaci svého účtu.

 Zavřít

Voucher zdarma

Pro získání voucheru je nutné se

 Zavřít

Zapomenuté heslo

Vyplňte svůj e-mail

 Odeslat

Odesláno. Zkontrolujte Vaši e-mailovou schránku

Další

Čaj a jaké druhy jsou nejlepší?

Čaj a jaké druhy jsou nejlepší?

Čajovník vytváří tmavě zelené lístky, které jsou kvalitnější tehdy, když má rostlina k dispozici dostatek tepla a vlhka. Velmi kvalitní čaje rostou ve vysokých nadmořských výškách. Na čaji je vynikající skutečnost, že jde o přírodní produkt, který neobsahuje žádná barviva, konzervační látky a nemá žádnou energetickou hodnotu, pokud je podáván bez přídavku cukru a mléka. Může významně přispět k zajištění pitného režimu.

Čaj obsahuje fluoridy, které působí příznivě na stav zubní skloviny. Zelený i černý čaj obsahují polyfenolické antioxidační látky. Čaje jsou tak součástí prevence srdečně – cévních a nádorových chorob.

Pět typů čaje:

  1. Bílý čaj – nové listové pupeny se trhají před rozvinutím, nechají se zavadnout, pak se suší.
  2. Zelený čaj – čerstvě utržené lístky se nechají zavadnout, pak se tepelně ošetří, aby se zabránilo fermentaci (oxidaci).
  3. Oolong – částečně fermentovaný čaj – lístky se nechají prudce zavadnout na slunci, pak se přetřásají a suší.
  4. Černý čaj – při výrobě se používají čtyři základní kroky: zavadnutí, svinování, fermentace, sušení.
  5. Aromatizovaný čaj a ovoněný čaj – u čaje ovoněného se lístky nechávají ovonět až po zpracování. Používají se květy jasmínu, orchideje a růže. Aromatizovaný čaj vzniká přidáváním silic ke zpracovanému čaji.

Do nálevových sáčků se používají čajové drtě a prach. Tento čaj je obecně horší kvality, ale existují i sáčky s kvalitním obsahem.

Při výběru čaje se řiďte barvou

Měla by být svěží a jasná, vůní – musí být jednoznačně příjemná, ať už je to vůně sušeného sena, květinová, trávová, oříšková nebo třeba vůně sušeného ovoce. Nesmí se v ní objevit žádný nepříjemný pach plísně, připálení.

Velmi důležitý je celkový vzhled sušených čajových lístků.

Měly by mít přibližně stejnou velikost, ať jsou jakkoliv svinuté, čaj by neměl obsahovat větvičky a nečistoty. Kvalitní čaje a čerstvá sklizeň mají lístky jemně ochmýřeny. Platí, že čím menší lístky (jehličky, kuličky, perly apod.) a čím více chmýří, tím lépe.